Te kotlety mielone mają obłędny smak. Jego tajemnica tkwi w prostej glazurze
Kotlety mielone to jedno z popularniejszych i bardziej lubianych dań polskiej kuchni. Choć każdy ma na nie swój przepis, to tak naprawdę można je przygotować na wiele sposobów. Bez problemu da się bowiem modyfikować ich skład, a także sposób przyrządzenia. Choć zwykle się je smaży, to można je też upiec, a nawet zapiec w sosie. Moją ulubioną wersją kotletów mielonych są te smażone w glazurze. Robię ją z kilku prostych składników, a wiele zmienia.
Z czego zrobić glazurę do kotletów mielonych?
Glazura do kotletów mielonych nie jest czymś oczywistym, ale naprawdę warto ją zrobić. Do jej przygotowania najlepiej użyć składniki, które są dosyć gęste i pełne smaku i dobrze przyczepią się do powierzchni kotletów. I tak dobrym składnikami glazury do mielonych są: miód, cukier, musztarda, ketchup, sos sojowy, sosu Worcestershire, ocet balsamiczny, wino. Wybrane składniki należy ze sobą wymieszać i posmarować nimi usmażone kotlety.
Jak zrobić kotlety mielone w glazurze?
Moje kotlety różnią się od klasycznych mielonych glazurą. Jest to gęsty sos, którym powlekam je po usmażeniu. Dzięki glazurze kotlety mielone zyskują ciekawszy, wyraźniejszy smak, a także większą soczystość.
Przepis: Kotlety mielone w glazurze
Kotlety mielone powleczone apetyczną i pełną smaku glazurą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 czerstwa kajzerka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- majeranek
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia
Na glazurę:
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
- 3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na kotletyKajzerkę zalej mlekiem, odstaw, by napęczniała. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, jajko, musztardę i przyprawy. Składniki dokładnie wyrób dłonią.
- Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w mące. Smaż je na oleju, aż ze wszystkich stron będą rumiane. Zdejmij je z patelni. Patelnię oczyść.
- Przygotowanie glazuryW miseczce wymieszaj składniki glazury. Posmaruj nią każdy kotlet. Kotlety w glazurze przełóż na gorącą patelnię i podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut, aż glazura skarmelizuje, a kotlety dojdą w środku.
Inna metoda glazurowania kotletów mielonych
Kotlety mielone powleczone glazurą zwykle podgrzewam na patelni. Można jednak na oczyszczoną patelnię wlać składniki glazury i do podgrzanej włożyć kotlety. Potem należy je dokładnie powlec, kilkakrotnie obracając. Kotlety mielone można też posmarować glazurą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza. W ten sposób podgrzeje się całe danie, a glazura lepiej przylgnie i wchłonie się w mięsną masę.