Te kotlety mielone mają obłędny smak. Jego tajemnica tkwi w prostej glazurze

Dodano:
Kotlety mielone w glazurze Źródło: Shutterstock / MaraZe
Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Ja ostatnio pokochałam mielone w glazurze. Kilka składników sprawia, że nie tylko apetycznie się prezentują, ale też są miękkie, soczyste i pyszne.

Kotlety mielone to jedno z popularniejszych i bardziej lubianych dań polskiej kuchni. Choć każdy ma na nie swój przepis, to tak naprawdę można je przygotować na wiele sposobów. Bez problemu da się bowiem modyfikować ich skład, a także sposób przyrządzenia. Choć zwykle się je smaży, to można je też upiec, a nawet zapiec w sosie. Moją ulubioną wersją kotletów mielonych są te smażone w glazurze. Robię ją z kilku prostych składników, a wiele zmienia.

Z czego zrobić glazurę do kotletów mielonych?

Glazura do kotletów mielonych nie jest czymś oczywistym, ale naprawdę warto ją zrobić. Do jej przygotowania najlepiej użyć składniki, które są dosyć gęste i pełne smaku i dobrze przyczepią się do powierzchni kotletów. I tak dobrym składnikami glazury do mielonych są: miód, cukier, musztarda, ketchup, sos sojowy, sosu Worcestershire, ocet balsamiczny, wino. Wybrane składniki należy ze sobą wymieszać i posmarować nimi usmażone kotlety.

Jak zrobić kotlety mielone w glazurze?

Moje kotlety różnią się od klasycznych mielonych glazurą. Jest to gęsty sos, którym powlekam je po usmażeniu. Dzięki glazurze kotlety mielone zyskują ciekawszy, wyraźniejszy smak, a także większą soczystość.

Przepis: Kotlety mielone w glazurze

Kotlety mielone powleczone apetyczną i pełną smaku glazurą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
510 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Na glazurę:

  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub balsamicznego
  • 3 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kotletyKajzerkę zalej mlekiem, odstaw, by napęczniała. Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, cebulę, czosnek, jajko, musztardę i przyprawy. Składniki dokładnie wyrób dłonią.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj kotlety. Każdy obtocz w mące. Smaż je na oleju, aż ze wszystkich stron będą rumiane. Zdejmij je z patelni. Patelnię oczyść.
  3. Przygotowanie glazuryW miseczce wymieszaj składniki glazury. Posmaruj nią każdy kotlet. Kotlety w glazurze przełóż na gorącą patelnię i podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut, aż glazura skarmelizuje, a kotlety dojdą w środku.

Inna metoda glazurowania kotletów mielonych

Kotlety mielone powleczone glazurą zwykle podgrzewam na patelni. Można jednak na oczyszczoną patelnię wlać składniki glazury i do podgrzanej włożyć kotlety. Potem należy je dokładnie powlec, kilkakrotnie obracając. Kotlety mielone można też posmarować glazurą, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika o temperaturze 170 stopni Celsjusza. W ten sposób podgrzeje się całe danie, a glazura lepiej przylgnie i wchłonie się w mięsną masę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...